Међународни дан матерњег језика обележава се сваког 21. фебруара, а Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог поручило је тим поводом да је неговање матерњег језика од изузетне важности за идентитет сваког појединца, док је обавеза државе да обезбеди све претпоставке да се овај прокламовани циљ у пракси и остварује.

Са том идејом, Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним или мањинским језицима Савета Европе, чиме је показала жељу да допринесе заштити и очувању мултикултурализма и вишејезичности у Србији и Европи.

Ратификацијом овог међународноправног акта, посвећеног заштити и унапређењу мањинских језика, наша држава се обавезала на то да штити све језике којима се служе припадници националних мањина, и то у образовању, медијима, управним и судским поступцима, економском, друштвеном и културном животу. Ова права, која прописује и Устав Србије, имају богату и разнородну примену у пракси.

Свесна значаја образовања на матерњем језику у контексту очувања језика националних мањина, Србија обезбеђује, осим на српском језику, целокупно образовање на матерњем језику на још осам језика: албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском.

Осим тога, још осам језика се изучава у оквиру наставног предмета Матерњи језик са елементима националне културе: буњевачки, влашки, македонски, немачки, ромски, словеначки, украјински и чешки језик, при чему приближно 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима на свим нивоима образовања.

Право на информисање на језику националне мањине остварује се у штампаним и електронским медијима. На мањинским језицима се издају новине, часописи, публикације, зборници, а електронски медији, радио и телевизија, емитују програме на језицима националних мањина, док се, у новије време, језици националних мањина користе као средство информисања и уопште јавне комуникације на интернет порталима и друштвеним мрежама.

У Србији је, поред српског језика, у службеној употреби још 12 језика националних мањина, док су влашки и ромски језик у службеној употреби у појединим насељеним местима.

Србија је поносна на политике мултикултуралности које постоје, нарочито у погледу вишејезичности у јавности. То је друштвена и културна вредност, која ни од кога и никада не сме да буде доведена у питање или оспоравана, него мора да се негује и стално развија, што су и праксе власти у нашој земљи.

Генерална скупштина Унеска је 1999. године прогласила 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, у Источном Пакистану, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен зa званични.

Унеско указује на чињеницу да је језичка разноликост све угроженија и да више од 40 одсто светског становништва нема приступ образовању на језику који говори или разуме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here