Пред божићне и новогодишње празнике ветеринарски инспектори појачаће надзор и контролу хране животињског порекла у објектима за производњу и промет хране животињског порекла, објавило је ресорно министарство.

Како би се избегао ризик по здравље људи апел потрошачима је да обрате пажњу на следеће:

  • Куповати храну искључиво у регистрованим или одобреним објектима за производњу и продају хране – самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима (месаре, рибарнице), или од локалних произвођача који су регистровани за производњу по традиционалним методама;
  • На пијацама,  куповати од регистрованих произвођача, где је јасно истакнут регистарски број газдинства и датум производње; храну животињског порекла која је   изложена продаји на прописаним температурама (расхладне витрине);
  • Обратити пажњу на хигијену лица која манипулишу храном, хигијену посуда и алата који се користе при руковању храном;
  • Обратити пажњу на постојање декларације производа која треба да садржи најмање назив произвођача, контролни број објекта, датум клања/производње/замрзавања, рок употребе и температуру чувања хране;
  • Поштовати упутства произвођача о начину припреме хране и начину конзумације; нарочитo обратити пажњу на рок трајања производа пре и после отварања или манипулације;
  • Обратити пажњу на изглед, боју, мирис, евентуална оштећења, буђ или непријатни мириси);
  • Не куповати унапред самлевено месо, већ захтевати да се месо самеље у присуству потрошача, сем ако није оригинално упаковано и декларисано;
  • Сачувати фискалне рачуне;
  • У случају уочених неправилности, обратити се надлежној инспекцији.

Управа за ветерину скреће пажњу на обавезу да се свињско месо животиње заклане на газдинству провери у ветеринарској станици или амбуланти на присуство ларви трихинеле.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here