Бити родитељ је најлепша ствар на свету, рећи ће вам свака мајка или отац који имају своју децу, а они који нису у могућности да се остваре као родитељи природним путем, шансу виде у вантелеској или у медицински потпомогнутој оплодњи. Данас, међутим, одлазак на клинике у иностранство, као што су Праг или Солун, више није једина шанса за добијање наследника, јер се држава постарала да се тај медицински захват сада обавља и код куће, бесплатно.

Држава је препознала да је веома значајно финансијски подржати и стимулисати управо те парове којима је потребна медицинска потпомогнута оплодња, обезбедила је услове, подигла старосну границу за улазак у тај поступак до 45 година за жене, а неке локалне самоуправе су ово ограничење подигли и до 50 година старости.  Одвојена су средства како на републичком, тако и на локалном нивоу, у складу са могућностима локалних самоуправа.

Иако је бесплатан процес вештачке оплодње, од недавно и за неограничени број пута, ипак постооје додатни трошкови за неке анализе, трошкове пута и слично, што ће се финансирати путем уговора о финансирању поступака вантелесне оплодње које су заједно подржали Министарство за бригу о породици и демографију и локална самоуправа.

А када је реч о Општини Смедеревска Паланка, она ову меру спроводи више од пет година. Ове године ресорно министарство је у те сврхе издвојило три милиона динара, док је локална самоуправа определила два милиона динара. То је омогућено кроз један од пројеката које је подржало Министарство на недавном конкурсу, на којем су средства за спровођење разних пронаталитетних мера и пројеката добиле 52 локалне самоуправе.

У Смедеревској Паланци додељени су уговори за 24 пара, а председник Општине Никола Вучен захвалио је Министарству за бригу о породици и демографију што је ове године финансијски подржало ову меру.

„Свим паровима желим да се што пре остваре као родитељи и да остану у Смедеревској Паланци. На сваки начин желимо да будемо подршка нашим грађанима и верујем да они то препознају“, истакао је тада Вучен.

Од недавно у Србији постоји још један вид вантелесне оплодње – донираним јајним ћелијама и сперматозодима, који се увозе из иностранства. Почетком године из Шпаније су стигли први пакети репродуктивног материјала, а на том списку земаља су и Чешка и Данска.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here