Акција бесплатних превентивних прегледа ове недеље, 6.октобра, наставља се у свим здравственим установама у Србији и тог дана,  од 8 до 17 часова грађани ће моћи да обаве кардиолошки и уролошки преглед, измере крвни притисак, ниво шећера у крви, тумор маркере ПСА за мушкарце као и ЦЕА, ЦА 19-9, и АФП, и да ураде анализу просечног нивоа шећера у крви у последња два до три месеца.

У оквиру ове акције грађани ће ,оћи, уколико желе, да приме и сезонску вакцину против грипа у централној згради Дома здравља, улица Кнеза Милоша бр. 4. Иначе, вакцинација у домовима здравља званично почиње у понедељак, 7. октобра.

Грађани који у недељу дођу у Здравствени центар Смедеревска Паланка треба да се јаве у Службу за заштиту здравља одраслог становништва у Дом здравља Смедеревска Паланка  где ће им бити измерен крвни притисак, одређена гликемија и учињен ЕКГ преглед, и са тим налазима ће бити упућени кардиологу у Општу болницу Стефан Високи.

Грађани који желе да обаве уролошки преглед јављаће се у уролошку амбуланту Опште болнице Стефан Високи. У болничкој лабораторији ће се узорковати крв и одређивати све наведене лабораторијске анализе.

Министарство здравља је акцију превентивних здравствених прегледа обновило у мају ове године, у циљу ране дијагностике и превенције обољевања. Велико интересовање грађана најбоље илуструје податак да је током осам дана ове акције, прегледе обавило 205 хиљада грађана, којима је урађено преко милион појединачних прегледа, анализа или здравствених интервенција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here