Организација Animal Rescue Serbia (АРС) послала је писма свим градоначелницима и председницима општина у Србији у којима указује на бучну пиротехнику као изразито велики проблем са којим се суочавају многи грађани, али и животиње, највише током децембра и јануара. На Светски дан животиња, 4. октобра ове године, ова организација је покренула петицију за забрану бучне пиротехнике Петарда је зло. Петицију је до сада потписало близу 2.500 људи, а њоме се указује на енормно велики проблем са којим се суочавају, не само животиње, већ и деца са аутизмом, болесни и старији људи, током новогодишњих и божићних празника..

Циљ је да подигну свест у јавности и надлежним институцијама о овом проблему, да се одрекну бучне пиротехнике и пређу на алтернативне, тихе ватромете.

Петицијом се такође указује кроз какав терор пролазе животиње када петарде и ватромети пуцају.

„Ова беспомоћна бића не могу да схвате шта се то заправо дешава и то за њих представља праву ноћну мору и агонију кроз коју пролазе, током децембра и јануара свакодневно“, наводи се у саопштењу.

Пуцњеви, како се истиче, доводе животиње до озбиљног стреса, аксиозности, оштећења слуха, па чак и срчаног удара или упадања у шахтове, бунаре.

„Сведоци смо сцена када животиње покушавају од те буке да се сакрију, изгубе се или једноставно проживе страх који некада остави и трајне последице на њихово ментално здравље. Али не треба заборавити ни друге групе људи које су такође погођени овом буком. Бебе и мала деца, због своје нежности, много су осетљивији на буку. Њихови мали организми не могу поднети такву експлозивну буку коју производе петарде. Ту су и старије особе, које су већ саме по себи подложне стресу, а ова врста буке може додатно погоршати њихово стање. Особе са аутизмом такође пролазе кроз праву тортуру, јер бука може изазвати јаку стимулацију њиховог нервног система и изазвати интензивну нелагоду“, наводи се у саопштењу.

Одлучили су се за покретање петиције како би упутили апел надлежним органима и јавности да се забране петарде и друга бучна пиротехничка средства. Верују да је време да препознамо штетност ове врсте забаве и тражимо алтернативе које неће шкодити нашим љубимцима, деци и најстаријима међу нама. Једна од тих алтернатива су тихи ватромети, који изазивају исту магију и задовољство као и њихова бучна верзија, али без непријатне буке која нас све погађа.

Позитивни примери забране бучне пиротехнике могу се видети  у свету – Словачка, Холандија, Немачка, Швајцарска, Велика Британија – али и у земљама окружења, попут Хрватске.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here