Скупштина Србије усвојила је данас Закон о буџету за 2024. годину, највиши финансијски акт државе, као и низ пратећих одлука, чиме је обезбеђено повећање плата, пензија, нове инвестиције у бројним областима, издвајања за пољопривреду…

Буџетом за 2024. годину предвиђен је привредни раст од 3,5 одсто БДП-а, уз одржавање јавног дуга на 51,7 одсто БДП-а.

Буџетом је предвиђено јануарско повећање плата запосленима у јавном сектору од 10 одсто, повећање минималне зараде од 17,8 одсто, као и ново повећање пензија од 14,8 одсто, које ће са свим наведеним повећањима, следеће године износити 390 евра.

Нови буџет доноси и предвиђена већа издвајања за пољопривреду од 118,8 милијарди динара, за здравство 544,9 милијарди динара, већа издвајања и за просвету, социјалу, културу.

Укупни приходи и примања предвиђени буџетом за 2024. годину износе 2.040,9 милијарди динара, што је за 136,9 милијарди динара, односно 7,2 одсто, више у односу на износ прихода предвиђен ребалансом буџета за ову годину.

Буџетом за 2024. годину предвиђени су укупни расходи и издаци у износу од 2.238 милијарди динара, и фискални дефицит буџета Републике од 197 милијарди динара, што је 2,2 одсто БДП и што је ниже од планираног дефицита за ову годину, који је ребалансом пројектован на 2,8 одсто БДП.

„Усвојени буџет за наредну годину је гаранција даљег подизања стандарда грађана и наставка политике развоја, он је наставак започетих пројеката, грађевинског и инфраструктурног препорода Србије и радује ме што нас чека још једна година у којој ниједан пројекат неће бити заустављен. Идемо даље“, поручио је министар финансија Синиша Мали након усвајања буџета.

Србија је економски потпуно стабилна, економија расте, а у овим тешким, кризним годинама држава је показала зрелост да одржи ту стабилност и очува не само привредни раст већ и да испуњава основну улогу државе, да буде подршка грађанима и привреди, рекао је министар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here